Een vriendelijke oplossing in de wereld van schreeuwerige donaties

TýrsDaily

Donaties vragen als goededoelen organisatie lijkt gemakkelijk te realiseren (‘het dient toch een mooi doel?’). Immers, een website waarop je het doel van de donatie uitlegt en een mogelijkheid toevoegt om te te kunnen doneren vergt geen ingewikkelde techniek. Maar tegelijkertijd zijn sociale media en de mogelijke donateurs je grootste vijand. Ten eerste houden mensen er niet van als je te direct en te recht voor zijn raap om geld vraagt. Ten tweede haalt het algoritme van sociale media alle onverbloemde oproepen tot doneren, genadeloos weg uit de tijdlijnen. En hadden we het al over Google? Precies, die houdt er ook niet van. Uiteraard doe je als organisatie er alles aan om dwars door de ‘firewalls’ aan algoritmes en weerstand van je doelgroep heen te breken. Ben je er toch doorheen gekomen, dan moet je rekening houden met veel concurrentie.

Toch blijft online donaties vragen een attractief financieringsmiddel. Effectief is het alleen niet meer. In die concurrentiestrijd met andere goede doelen, tref je nog steeds de argwanende, wantrouwende prospect. (Lees bijvoorbeeld dit artikel in FD of deze in Volkskrant). De prospect die een comfortabele positie heeft om in al dat donatiegeweld een hoogstpersoonlijke keuze te maken. Een keuze die goed voelt en vooral: een keuze die gebaseerd is op vertrouwen in de organisatie die om de gunst vraagt. 

Verhalen met impact

Hoe laat je mensen, op basis van een goed gevoel, die keuze maken? Door de weg naar de donatie als het ware te verlengen. Eerst moet je de mensen bereiken, ze aan je weten te verbinden. Verbinding ontstaat door echte verhalen te vertellen en te delen. De kunst is om deze verhalen boeiend te maken voor een langere periode, het liefst op een eigen platform. Dat platform fungeert als een vertrouwde plek waar je zorgt voor relevante en regelmatig terugkerende content. Grote verhalen afgewisseld met kleine verhalen. Met foto’s en video’s zodat men gevoel krijgt bij wat je uitdraagt. Op deze manier maak je werk van de verbinding met je klant en bouw je het vertrouwen zorgvuldig op. Client nurturing noemen we dat. Verhalen vertellen met impact zodat mensen geboeid raken. Laat de mensen met je kennismaken zodat ze vertrouwd raken met wie je bent en wat je wilt uitdragen. En dat over een langere periode blijven voeden.

Laagdrempelige en vriendelijke donatie widgets

Als je dit kennismakingsproces met je klant eenmaal in gang hebt gezet en het vertrouwen hebt gewonnen, dan is de kans groter dat ze net dat stapje meer willen doen. Het idee erachter is dat mensen steeds vaker op de site komen. Omdat ze steeds meer geïnteresseerd raken in het verhaal. Vanuit die interesse delen ze het graag in hun eigen netwerk. Op den duur gaat men ook zien dat het verhaal en het doel (doneren) ook een logisch verband vormen. Op basis daarvan zijn mensen eerder geneigd om te doneren.

De donatie widgets die wij hebben ontwikkeld pasen in dat funnelproces. De widgets maken het mogelijk om op een laagdrempelige, vriendelijke, niet-schreeuwerige manier, een donatie met een bedrag naar keuze te doen. Omdat de tools volledig geïntegreerd zijn in de artikelen op het eigen platform, wekken deze vertrouwen. Je belandt als bezoeker namelijk niet in een soort niemandsland met een totaal andere uitstraling, zoals je vaak treft bij goede doelen-initiatieven. De effectiviteit van de donatiewidget staat niet op zich. Het is een co-productie samen met de relevante content waar we het al eerder over hadden. Het maakt onderdeel uit van de vertrouwensrelatie die in een vroeg stadium is opgebouwd.

Doneren zonder weerstand

Doneren is geen hobbel die je moet nemen. Het mag geen weerstand opwekken, zoals het vaak wel dreigt te doen. Het moet een actie zijn wat je een goed gevoel geeft. Resultaten uit het verleden laten zien dat met de donatiewidget, mensen veel laagdrempeliger kunnen doneren. Voor Movement On The Ground en Stichting Steun Emma hebben wij dankzij de integratie van de widget op hun branded platforms mooie resultaten kunnen halen. Meer aandacht door relevante content, meer bezoekers door het geleidelijk opvoeren van de frequentie van postings. Het is een totaal andere benadering in hoe je verbinding zoekt met je doelgroep. Maar het resultaat kan in elk geval al een stuk effectiever zijn dan: ‘doneer nu, klik hier!’

Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze technologie voor jouw organisatie? Doe de gratis impact scan en we nemen contact met je op.

Meer lezen over client nurturing?

Meer Týrsday nieuws